maandag 14 april 2014

Foumban

In de Bradt-gids stond er beschreven dat Foumban het mooiste fon’s palace van Kameroen heeft en bovendien is het ook UNESCO-werelderfgoed. Echt iets voor de dagtrippers om te gaan bezoeken dus!
Met ons zessen kropen we in de taxi, klaar voor een 2 en een half uur durende rit. Je moet er wat voor over hebben om zo lang opgepropt te zitten op een hobbelige onverharde weg.
We kwamen al direct in een uitgaanssfeer terecht dankzij de luide bassen van onze driver wat nog lang nazinderde toen we ’s avonds in ons bed lagen.
Onderweg werden we meerdere malen tegengehouden door de politie op de verschillende controleposten. We moesten allemaal ons paspoort en visum tonen.
Onze driver moest zijn papieren ook tonen maar deze waren helaas niet in orde. Hij had geen vergunning om 6 mensen te vervoeren in een gewone persoonswagen. Hij kreeg meermaals een boete. De eerste was 25.000 francs, wat ongeveer €40 is. Heel veel geld voor hier.
Eenmaal aangekomen in Foumban, na onze avontuurlijke rit, konden we er niet naast kijken dat dit inderdaad het mooiste paleis was. We hebben ondertussen al 3 fon’s paleizen bezocht en ze worden alleen maar mooier. 



We kregen een rondleiding in het Frans. Hier zagen we verschillende gewaden, maskers en hoeden die nog altijd worden gebruikt op belangrijke gebeurtenissen. Hierna kregen we een privé-optreden met zang en dans.




Nadien zagen we vanop een afstand de fon. Onze gids vertelde ons dat je de fon absoluut geen hand mag geven (helaas hebben wij als de 4 white nurses dit wel al op dienst gedaan) maar dat je met uw rechterhand de grond moet raken en dit op 5 meter afstand van de fon. Oeps.

Nu regeert de 19de fon en deze heeft, teleurstellend genoeg, maar 9 vrouwen. Dit in tegenstelling tot de 17de fon, die er maar liefst 680!!! had. We vragen ons nog altijd af hoe die ooit allemaal in dat paleis hebben kunnen wonen.

Na onze uitstap wouden we toch nog een beetje genieten van Shisong en zijn Ester, Laurien, Sofie en Femke nog gaan wandelen tot aan de kleine waterval. Hier hebben we ook genoten van ons aperitiefje vooraleer dat we naar ons vijf-sterren Emanuella gingen.



Vele groetjes, de Dagtrippers! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten